Loading ...

Όλα ξεκίνησαν πριν από πολλά χρόνια όταν έπεζα ροκ τραγούδια για τους φίλους που έρχονταν στο σπίτι και ακούγαμε παρέα τις μουσικές που διάλεγα.
Τα χρόνια μπορεί να έχουν περάσει,
αλλά δεν έχω ξεχάσει την παλιά συνήθεια να παίζω καλή μουσική.
Έτσι συνεχίζω πάλι να παίζω όπως παλιά,
αυτή τη φορά μέσω του Διαδικτύου,
και κάθε μέρα μεταδίδω παλιό καλό rock για τους παλιούς φίλους που μπορεί να μην βλέπω πια συχνά αλλά μέσα απο αυτή τη ραδιοφωνική συχνότητα τους έχω πάλι κοντά μου.
Αν θέλετε λοιπόν να ακούσετε καλό ροκ από τη δεκαετία του εξήντα, τη δεκαετία του εβδομήντα και την δεκαετία του ογδόντα...
Είστε στο σωστό μέρος.


Μείνετε συντονισμένοι στο ''Up The Irons web Radio''

24 hours a day Classic Rock N Metal

24 hours a day Classic Rock N Metal
CLICK TO CONECT IN THE WEB RADIO

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Ελληνικά Συγκροτήματα της Δεκαετίας Του '70


Τέλη της δεκαετίας του '60.
Η Αμερική έχει μπλεχτεί για τα καλά στο πόλεμο του Βιετνάμ, οι διαμαρτυρίες από τη νεολαία πληθαίνουν, το κίνημα των Hippies απλώνεται σε όλο το κόσμο, η Γαλλική νεολαία ξεσηκώνεται τον Μάη του '68, ο πόλεμος των 6 ημερών, στη γειτονιά μας, μόλις έχει τελειώσει και στη χώρα μας οι συνταγματάρχες κάνουν πάρτι.
Στα πολιτιστικά δρώμενα, διοργανώνεται το φεστιβάλ στο Monterey (1967) , οι Beatles κυκλοφορούν το περίφημο ''Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band '', προβάλλονται οι εξαιρετικές ταινίες '' The strawberry statement (φράουλες και αίμα)'' και '' Easy rider (ξένοιαστος καβαλάρης)'' και το 1969 διεξάγεται το περίφημο φεστιβάλ στο Woodstock.

Στην Ελλάδα τα μουσικά συγκροτήματα που κυριάρχησαν στη διάρκεια της δεκαετίας του '60,
έχουν χάσει την λάμψη τους. Η νεολαία αλλάζει, αμφισβητεί, αντιστέκεται με όποιο τρόπο μπορεί στη χούντα. Αλλάζει ο τρόπος εμφάνισης. Τα μαλλιά μακραίνουν, το ίδιο και οι φαβορίτες, τα παντελόνια καμπάνα, τα τζιν και τα πολύχρωμα πουκάμισα με τους μεγάλους γιακάδες κάνουν τη εμφάνισή τους και από κοντά η αστυνομία που έκοβε τα μαλλιά και ξήλωνε τις καμπάνες.
Παρά τις αντίξοες, πολιτικά, συνθήκες και μέσα από μια βαθιά συντηρητική κοινωνία, άρχισαν να ξεπηδούν μουσικά σχήματα με σαφέστατη rock κατεύθυνση.
Υπάρχουν βέβαια οι Aphrodite ‘s Child που είχαν ξεκινήσει νωρίτερα και έκαναν σπουδαία καριέρα στο εξωτερικό, όπως στην Ελλάδα υπάρχει ο Σαββόπουλος που συνεχίζει τη μοναχική του πορεία από τα μέσα του '60.
Socrates, Poll, Νοστράδαμος, Peloma, Εξαδάκτυλος είναι μερικά από τα πιο σημαντικά συγκροτήματα στην αρχή της δεκαετίας. Η έκρηξη σταμάτησε το 1974 με την μεταπολίτευση και το πολιτικό τραγούδι. Από το 1976 και μετά ο Δημήτρης
Πουλικάκος και ο Παύλος Σιδηρόπουλος με τους Σπυριδούλα, πήραν τη σκυτάλη


Ας δούμε αναλυτικά τα πιο σημαντικά συγκροτήματα της δεκαετίας του '70

Aphrodite ‘s Child 1967
Τα παιδιά της Αφροδίτης ήταν οι :

Βαγγέλης Παπαθανασίου(πλήκτρα),
Ντέμης Ρούσος (μπάσο κιθάρα και φωνητικά),
Λουκάς Σιδεράς (ντράμς και φωνητικά),
Αργύρης "Silver" Κουλούρης (κιθάρα)

Βρισκόμενοι στη Γαλλία το Μάη του '68, συνθέτουν το περίφημο '' Rain and Tears'' το οποίο έγινε παγκόσμια επιτυχία. Μάλιστα η δημοφιλία τους ήταν τόσο μεγάλη που ψηφίστηκαν σαν το δεύτερο δημοφιλέστερο συγκρότημα μετά τους Beatles στη Γαλλία.
Το 1972 κυκλοφορεί το εκπληκτικό άλμπουμ ''666'', ένα πάντρεμα δημοτικών και βυζαντινών ήχων με την ψυχεδελική rock. Σε αυτό το δίσκο συμμετείχε και η Ειρήνη Παπά. Αμέσως μετά την κυκλοφορία του δίσκου, το συγκρότημα διαλύθηκε για να ακολουθήσουν την δική τους πορεία Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου και ο Ντέμης Ρούσος.

Socrates Drank the Conium 1969
Τα μέλη του συγκροτήματος από 1969
Αντώνης Τουρκογιώγης - μπάσσο, φωνητικά
Γιάννης Σπάθας - κιθάρα, Roland guitar synthesizer
Ηλίας Μπουκουβάλας - ντραμς (1969-72)
Γιώργος Τρανταλίδης - ντραμς (1972-76)
Νίκος Αντύπας - ντραμς
Κώστας Δουκάκης - κιθάρα (1972-73)
Λεωνίδας Αλαχαντάμης - ντραμς (1975)
Johnny Lambizzi (κιθάρα, 1971)

Μέλη του συγκροτήματος (2002-σήμερα)
Αντώνης Τουρκογιώγης - μπάσσο, φωνητικά
Γιάννης Σπάθας - κιθάρα, Roland guitar synthesizer
Μάκης Γιούλης - ντραμς
Συμπληρωματικά μέλη στις ζωντανές εμφανίσεις :
Αστέρης Παπασταματάκης - πλήκτρα
Μαρκέλλα Παναγιώτου - φωνητικά
Το πιο σημαντικό συγκρότημα rock μουσικής στην Ελλάδα. Ο Τουρκογιώργης, ο Σπάθας και ο Μπουκουβάλας, ξεκίνησαν το 1969 σαν τρίο rock μπάντα, έχοντας σαν πρότυπο τους Cream.
Την περίοδο 1972-1976, που ήταν και η καλύτερη εποχή τους, οι Socrates ηχογράφησαν για την Polydor τέσσερα LP και τέσσερα δισκάκια 45 στροφών. Πρόκειται για το Socrates Drank the Conium (1972), το "Taste Of Conium" (1972, στο μεταξύ στη θέση του Μπουκουβάλα στα ντράμς πήρε ο Τρανταλίδης, το "On The Wings" (1973) και το εκπληκτικό "Phos" (1976), με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου στα κίμπορντς.
Tο 1978 οι αποχωρίσεις συνεχίζονται.Αυτή τη φορά αποχωρεί ο Γιώργος Τρανταλίδης και τη θέση του παίρνει ο Νίκος Αντύπας. Με τη σύνθεση αυτή συνεχίζουν τις ηχογραφήσεις: Το 1978 ηχογραφούν το άλμπουμ "Waiting for something", το 1979 ηχογραφούν το "Breaking through" και φεύγουν για τη Μεγάλη Βρετανία, προσκαλεσμένοι από το γνωστό παραγωγό Vic Copersmith Heaven.
Yπογράφουν συμβόλαιο με την εταιρεία Virgin και μπαίνουν στο στούντιο για την ηχογράφηση του άλμπουμ "Plaza". Οι στίχοι γράφτηκαν από τον Αντώνη Τουρκογιώργη σε συνεργασία με τον στιχουργό του Eric John, Gary Osbourne. Το album αυτό, αν και ηχογραφήθηκε το 1983, παραμένει πρωτοποριακό ακόμη και σήμερα. Για την προώθηση του άλμπουμ οι Socrates έκαναν μια μεγάλη περιοδεία με το γκρουπ των U.F.O. σε εικοσιτέσσερις πόλεις της Αγγλίας και της Σκωτίας, με αποκορύφωμα το περίφημο Hammersmith Odeon.
Οι Socrates συνεχίζουν ακόμα και σήμερα κάνοντας live εμφανίσεις.

Poll 1970
Κώστας Τουρνάς : κιθάρα, τραγούδι
Σταύρος Λογαρίδης : κιθάρα, τραγούδι
Robert Williams : κιθάρα, τραγούδι
Κώστας Παπαιωάννου : ντραμς
Νάνσυ Σάνδη : τραγούδι
Δέσποινα Γλέζου: τραγούδι
Ίσως το πιο δημοφιλές συγκρότημα στην Ελληνική μουσική σκηνή. Η συνθετική δυάδα Τουρνά - Williams μας δίνει το '71 τα εξαιρετικά ''Άνθρωπε αγάπα'' και ''Ήλιε μου'', τραγούδια αγαπημένα και χιλιοτραγουδισμένα. Η νεολαία τους αγκαλιάζει από τις πρώτες εμφανίσεις τους στο κλαμπ ''Ελατήριο''. Την ίδια χρονιά κυκλοφορούν το πρώτο τους δίσκο με τίτλο ''Άνθρωπε αγάπα'' με εξαιρετικά τραγούδια όπως τα : Άνθρωπε αγάπα, Ήλιε μου, Στη πηγή, 2000 λόγοι, Ο γέρος, Η γενιά μας. Συλλεκτική η συσκευασία του δίσκου μέσα σ' ένα ταγάρι.

Το 1972 και μετά την εμφάνισή τους στο φεστιβάλ Θεσ/νίκης με το τραγούδι ''Μολυβιές φωτογραφίες'', κυκλοφορούν το δεύτερο και τελευταίο δίσκο τους με το τίτλο ''Λευκό'' με τραγούδια όπως τα : Όσες φορές, Αετοί. Δίσκος κατώτερος του πρώτου, αλλά εξίσου συλλεκτικός με ένα πολυσέλιδο κόμικ με την ιστορία του συγκροτήματος.
Το συγκρότημα διαλύεται αμέσως μετά μια και τα μέλη του αποφάσισαν να κάνουν σόλο καριέρα. Ήδη ο Λογαρίδης ήταν σχεδόν φευγάτος, δημιουργώντας τον ''Ακρίτα''.Τουρνάς και Williams ακολούθησαν κι αυτοί τη δική τους σόλο καριέρα.

Ακρίτας 1971
Σταύρος Λογαρίδης
Γιώργος Τσουπάκης
Αρης Τασούλης
Δήμος Παπαχρήστου

Το συγκρότημα δημιουργήθηκε απο τον Σταύρο Λογαρίδη το 1971 μετά την διάλυση των POLL, όπου άρχισε η προσωπική του καλλιτεχνική σταδιοδρομία. Το συγκρότημα Ακρίτας έπαιζε ένα πολύ αξιόλογο progressive rock, στους οποίους ο Σταύρος έπαιζε μπάσο και τραγουδούσε. Οι Ακρίτας κυκλοφορήσαν μόλις έναν μοναδικό δίσκο το 1973 (ο οποίος πλέον ειναι συλλεκτικός) και μετά διαλύθηκαν.
Εξαιρετικός ήχος από το συγκρότημα που όμως δεν γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

Νοστράδαμος 1971
Στέλιος Φωτιάδης (μπάσσο-φωνή)
Δέσποινα Γλέζου (φωνή-κιθάρα) (από το 1972)
Ιπποκράτης Εξαρχόπουλος ''Τσάρλι'' (κιθάρα-φωνή) (έως το 1974)
Chris King(φωνή) (έως το 1974)

Ρένα Παγκράτη (Φωνή) (1974)
Μιχάλης Λαμπρόπουλος (κιθάρα) (1974)

Δημιουργήθηκε από το Στέλιο Φωτιάδη, ενώ στο αρχικό σχήμα ήταν ο Ιπποκράτης Εξαρχόπουλος και η Chris King. To 1972 και στα πλαίσια της εμφάνισης του συγκροτήματος στο φεστιβάλ Θεσ/νίκης, προσχωρεί στο γκρουπ η Δέσποινα Γλέζου με συμβόλαιο μόλις δύο μηνών. Η τεράστια επιτυχία και το Β βραβείο στο φεστιβάλ, του τραγουδιού '' Δωσ' μου το χέρι σου'' την ''αναγκάζουν'' να παραμείνει μέχρι την οριστική διάλυσή τους τα τέλη του 1974.
Το 1972 κυκλοφορούν τον ομότιτλο και μοναδικό τους δίσκο με τεράστιες πωλήσεις, όπου περιλαμβάνονται τραγούδια όπως τα : '' Δωσ΄μου το χέρι σου, Ατλαντίς, Τα παραμύθια της γιαγιάς,Τι συμβαίνει''. Τραγούδια, Rock μπαλάντες με εξαιρετικά φωνητικά και μεγάλη απήχηση στο κοινό.

Το 1974 ξεσπάει ''ροζ σκάνδαλο'' με πρωταγωνιστές τον Ιπποκράτη Εξαρχόπουλο, τον μάνατζερ του συγκροτήματος Κώστα Καλαφάτη και μιας ανήλικης θαυμάστριας τους, όταν το συγκρότημα έδωσε συναυλία στη Καβάλα, με αποτέλεσμα ο Εξαρχόπουλος και ο Καλαφάτης να συλληφθούν, το θέμα να πάρει μεγάλη έκταση στις εφημερίδες και τα τραγούδια τους να πάψουν να μεταδίδονται από το το ραδιόφωνο. Ο Εξαρχόπουλος και η King αποχωρούν και στη θέση τους έρχονται η Ρένα Παγκράτη και ο Μιχάλης Λαμπρόπουλος. Η πτωτική πορεία του συγκροτήματος συνεχίζεται και η οριστική διάλυση έρχεται μετά την αποτυχημένη εμφάνισή τους στο φεστιβάλ Θεσ/νίκης το 1974 με το τραγούδι '' Και πρέπει''....


Ο ναός της Ελληνικής Rock μουσικής στη δεκαετία του 70 ήταν αναμφίβολα το κλαμπ ''Κύτταρο'' στην οδό Ηπείρου. Το 1971 κυκλοφορεί ο σημαντικότερος, ίσως, δίσκος στην ιστορία του εγχώριου rock με τίτλο ''Ζωντανοί στο Κύτταρο'' όπου συμμετείχαν : η απόλυτη rock τραγουδίστρια Δέσποινα Γλέζου, οι εξαιρετικοί Socrates drank the conium, τα Μπουρμπούλια, οι Εξαδάκτυλος και το ντουέτο Δάμων και Φιντίας.

Στο μεταξύ η μοναχική πορεία του μεγάλου Διονύση Σαββόπουλου συνεχίζεται. Τρεις εκπληκτικοί δίσκοι στις αρχές της δεκαετίας. Περιβόλι του τρελού (1969), Μπάλος (1971) και Βρώμικο ψωμί (1972). Μαζί του το συγκρότημα ''Μπουρμπούλια'', ένα εξαιρετικό σύνολο με πολύ σπουδαίους μουσικούς.

Μπουρμπούλια 1968
Νίκος Δαπέρης κιθάρα
Βασίλης Ντάλλας μπάσο,
ΝίκοςΤσιλογιάννης κρουστά,
Π. Σιδηρόπουλος τραγούδι (από το 1972)
Παντ. Δεληγιαννίδης κιθάρα (από το 1972)

καταπληκτική μπάντα που συνόδευε τον Διονύση Σαββόπουλο με ένα σύνθετο ήχο παραδοσιακής και ροκ μουσικής που χαρακτηρίστηκε ''βαλκανικό ροκ''. Ιδρύθηκε απο τον Βασίλη Ντάλλα και τον Νίκο Τσιλογιάννη. Το 1972 ενσωματώνεται το ντουέτο '' Δάμων και Φιντίας'' δηλαδή ο Παύλος Σιδηρόπουλος και ο Παντελής Δεληγιαννίδης. Το σχήμα διατηρείται έτσι μέχρι το 1975 όπου και διαλύεται, αφήνοντας πίσω του πολλά live αλλά μόλις ενα δισκάκι 45''. Το περίφημο ''Ο Ντάμης ο σκληρός/ Aπογοήτευση'' (1972')

Εξαδάκτυλος 1970
Πουλικάκος Δημήτρης: τραγούδι
Τριανταφύλλου Αντώνης: μπάσο
Labizi Johnny: κιθάρα
Δαπέρης Νίκος: κιθάρα

Όπως τα περισσότερα συγκροτήματα της εποχής έτσι και οι ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΣ , παρότι αποτέλεσε σημαντικό γκρουπ στις αρχές της δεκαετίας, είχαν πολύ περιορισμένη δισκογραφία. Το μοναδικό τους δισκάκι 45'' με τα τραγούδια ''Τα παιδιά είναι εντάξει/Σε καλή μερια''. Το τραγούδι ''σε καλή μεριά'' λογοκρίνεται από την χούντα με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να το αντικαταστήσουν και να το επανακυκλοφορήσουν με το τίτλο ''Έχουν κακούς σκοπούς''. Το συγκρότημα διαλύεται το καλοκαίρι του 1973.
Τραγουδιστής τους ήταν ο γνωστός Δημήτρης Πουλικάκος.
Το ‘76 κυκλοφορεί το πρώτο προσωπικό LP του «Μεταφοραί, εκδρομαί ο Μήτσος». Μερικά από τα κομμάτια του χρονολογούνται ήδη από τις αρχές της δεκαετίας ηχογραφημένα από τους ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΣ και ανέκδοτα μέχρι τότε. Το ‘79 ηχογραφεί ζωντανά ένα 2ο LP «Crazy love στου Ζωγράφου» με διασκευές γνωστών τραγουδιών ξένων συγκροτημάτων.

ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ 1970
Νίκος Δαπέρης
Νίκος Λογοθέτης
Τάκης Μαρινάκης
Βλάσης Μπονάτσος
Γιάννης Κιουρκτσόγλου
Η ονομασία του συγκροτήματος προήλθε από τη συνένωση των αρχικών των επωνύμων των μελών τους. Μια απο τις σπουδαιότρες μπάντες της Ελληνικής Rock σκηνής. Έντονες επιρροές απο Santana, καθαρός και άρτιος ήχος, με ένα εξαιρετικό Βλάση στο τραγούδι και βέβαια ένα σπουδαίο μουσικό τον Γιάννη Κιουρκτσόγλου.
Το πρώτο τους single της ίδιας χρονιάς ''Γαρύφαλλε Γαρύφαλλε'', ένα τραγούδι που ειχε γράψει ο Γιάννης Κιουρκτσόγλου, τους άνοιξε αμέσως τις πύλες προς την καταξίωση και παραμένει διαχρονικό. Το 1972 και μετά από μερικά ακόμη singles βγαίνει και το μοναδικό ομώνυμο LP τους.
Μετά τη διάλυσή τους ο Μπονάτσος ηχογραφεί το ‘76 το πρώτο του σόλο LP «Επικίνδυνη ισορροπία», ενώ παράλληλα ασχολείται με το θέατρο και την τηλεόραση.

Ανάκαρα 1971
Κώστας Γεωργίου
Νάγια Γεωργίου
Μάκης Λιόλιος
Νίκος Ζιώγα

Η ιστορία τους ξεκινάει το καλοκαίρι του 1971, οταν συνοδεύουν την Μαρίζα Κωχ στη μπουάτ ''Μεταξύ μας'' στη Πλάκα.Τα παιδιά από την Βέρροια παίζουν παραδοσιακά τραγούδια που τα διασκευάζουν με ένα ιδιαίτερο τρόπο σε ροκ φόρμες. Ενα χρόνο αργότερα σε αντικατάσταση του Μάκη Λιόλιου, έρχεται στο συγκρότημα ο Νίκος Ζιώγαλας.
Το 1971 συμμετέχουν στο δίσκο ''Ωτοστοπ'' με τέσσερα τραγούδια :''Πού πας αφέντη μέρμηγκα, Δώδεκα μήνες στο στρατό, Φρόσω Ρίνα μου, Ένα κορίτσι απ’ τον Κολινδρό'' .Στο δίσκο επίσης συμμετείχε και ο Θανάσης Γκαϊφύλιας με οκτώ τραγούδια.Ο δίσκος θεωρείται από τους πλέον κλασσικούς της Ελληνικής Rock
Το συγκρότημα διαλύθηκε τον Απρίλη του 1974

Σπυριδούλα 1977
Βασίλης Σπυρόπουλος : κιθάρα
Νίκος Σπυρόπουλος : κιθάρα, τραγούδι
Γιώργος Κοτσμανίδης
Ανδρέας Μουζακίτης
Κώστας Κουρεμένος
Μάκης Μπλαζής
Παύλος Σιδηρόπουλος

Από το 2004
Νίκος Σπυρόπουλος (κιθάρα,φωνή),
Βασίλης Σπυρόπουλος (κιθάρα),
Βαγγέλης Χάνος (μπάσο),
Γιώργος Μανδηλάς(φωνή,κιθάρα),
Παναγιώτης Βουρδουμπάς (τύμπανα),
Αφροδίτη Ρήγα (πλήκτρα,φωνητικά)

Το 1978 συναντήθηκαν με τον Παύλο Σιδηρόπουλο και καρπός αυτής της συνάντησης ήταν ο δίσκος ΦΛΟΥ, ο σημαντικότερος ίσως δίσκος στην ιστορία του Ελληνικού rock που κυκλοφόρησε το 1979 απο την EMI. Ο Παύλος Σιδηρόπουλος αποχωρεί απο τους Σπυριδούλα.
Η σύνθεση των μελών του συγκροτήματος άλλαξε έκτοτε πολλές φορες και τo 1982 κυκλοφόρησε απο την ΜΙΝΟS ο δίσκος ''Ναυλον ντέφια και ψόφια κέφια'' ο οποίος έτυχε ευρείας αποδοχής απο το νεανικό κοινό.
To 1994 κυκλοφόρησε το ''Ταξίδι στο κέντρο της πόλης'' και τον επόμενο χρόνο, ανεξάρτητη παραγωγή, ο δίσκος '' Σε τροχιά με απόκλιση''.Το 1999 ο ξαφνικός χαμός του μπασίστα Νίκου Δόικα,οδηγεί τους Σπυριδούλα σε διάλυση.
Το 2004 επανέρχονται και το 2005 ειναι το support group στις συναυλίες του Eric Burdon।Tον Δεκέμβρη του 2005 εμφανίζονται στο Gagarin 205,με τους Δημήτρη Πουλικάκο, Ζωρζ Πιλαλί και Λάκη Παπαδόπουλο.Ο επόμενος δίσκος τους κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 2006 με τίτλο ''Το βλέμμα των ανθρώπων''.

Πηγή: http://leraboys.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου